úterý 15. března 2011

Co takhle zkusit karetní hry? Lord of The Rings: The Card Game - něco málo o pravidlech hry

Vzhledem k tomu, že byla zveřejněna pravidla pro živou karetní hru Lord of The Rings, která mimochodem vypadá moc hezky, tak mi to nedalo a proto se zde zmíním v krátkosti o herním mechanismu. 

Pro první hru je doporučeno použití jednoho ze čtyř předpřipravených balíčků. Každý balíček je zaměřený na jinou sféru vlivu a tak i způsob hraní bude pro každou hru s různým balíčkem rozdílný. 

(herní plocha při hře dvou hráčů)

Jednotlivá kola hry se skládají z celkem 7 fází. Jsou jimi 1. fáze zdrojů, 2. fáze plánování, 3. fáze výprav, 4. fáze cestování, 5. fáze setkání, 6. bojová fáze, 7. fáze obnovení.

V první fázi zdrojů si hráči vezmou ze společné zásoby žeton zdroje za každého hrdinu, které mají ve hře s tím, že tento zdroj přiloží k takovému hrdinovi. Tedy každý hrdina má svou hromádku zdrojů, které se používají k placení za vyložení jiných karet nebo hraní různých efektů, které karty umožňují zahrát.

Ve druhé fázi hráči mohou hrát z ruky karty a za tyto karty platí zdroji podle toho jaké symboly na sobě karty mají. Je nutné platit zdroji od hrdiny, který má shodný symbol. Hráči mohou hrát v této fázi karty spojenců a karty vybavení.

(grafické znázornění placení za vyložení karet)

Ve třetí fázi hráči nasazují své postavy na aktuální výpravy. V této fázi hráči vyčerpají své jednotky otočením o 90° a tím je do výpravy zapojí s tím, že potom se porovnává "síla" postav hráče se "silou" příšer. Pokud je "síla" hráčových postav vyšší, hráč uspěje, získá žeton postupu, který umístí na výpravu. Když je na takové výpravě potřebný počet žetonů, je výprava splněna.

(příklad řešení ve fázi výprav)

Ve čtvrté fázi cestují hráči na jednu aktivní lokaci.

V páté fázi dojde k setkání, při němž se střetnou vybrané jednotky hráčů s netvory a to na základě přesně daných hodnot, kterým se říká hodnota hrozby. V této fázi se určí, která jednotka bude v příští fázi bojovat proti, té které nestvůře.

V šesté fázi již dojde na samotný boj mezi dobrem a zlem. Nejprve dojde na útok nestvůr. Hráči mohou útok bránit svými spojenci a nebo bránit útoku nebudou a v takovém případě zranění, která mají být udělena jsou přímo udělena hrdinům. Zde do hry vstupují karty stínu, které jsou taženy z balíčku karet setkání a jsou položeny ke kartám nestvůr lícem dolů a jsou odhaleny v pozdější době boje a tudíž hráč nikdy předem neví, jakou schopností nebo silou tyto karty ovlivní boj při jejich odhalení.


Další část boje představuje samotný útok proti netvorům.


Hráč vybere útočníky, kteří jsou určeni do útoku proti té které nestvůře. Porovná se síla útočníků s odolností zbroje netvorů a na základě toho jsou rozdělena zranění.

V sedmé fázi jsou všechny vyčerpané karty opět navráceny (otočeny o 90°) do polohy v níž jsou připraveny k hraní.

Hráči vyhrávají hru, když přežijí všechny nástrahy, které na ně vybrané scénář přichystal.

(Protože nejsem angličtinář, omluvte případné nepřesnosti v popisu hry, děkuji.)

Žádné komentáře: